Ajax – Feyenoord

Tijdens een communicatie training bij de politie zei een diender tegen mij: “Marja, ik heb de hele ochtend niet goed naar je kunnen luisteren. “Hoe dat zo?” vroeg ik. “Ajax” antwoordde hij kort. “Ajax? Wat bedoel je?” “Nou, je komt uit Amsterdam en ik ben voor Feyenoord.”

De man was bloedserieus en ik verbijsterd. Ik zelf heb niets met voetbal en ineens werd ik als “de vijand van Feyenoord” aangezien. Het kan verkeren.

Gelukkig kwam de man tot inzicht gedurende de ochtend. Hij zag in dat het onzin was me daarop te beoordelen. De ochtend ging toevallig over aannames en interpretaties, dus dat kwam goed uit. Weg was de vijandschap gebaseerd op een voetbalspelletje.

Op TV zag ik laatst het programma “Puberruil”.

Een Amstelveens meisje uit een joodse familie ruilde vier dagen met een meisje uit een Feyenoordsupporters-familie. Het Feyenoord-meisje was totaal in shock. Ze was in het huis van de vijand. Zo had ze dat thuis geleerd. Niet alleen Amsterdam en Ajax waren de vijand maar ook Ajax-joden. Het Feyenoord-meisje voelde zich slecht op haar gemak, had er grote moeite mee en kon zich moeilijk open stellen.

Ondanks dat de vader nogal geschrokken was met een joodse puber-vijand in huis, stond hij wel open voor gesprekken. Daarbij bleef het meisje totaal zichzelf. Ze ging zelfs mee naar een thuiswedstrijd van Feyenoord. Ze genoot en schreeuwde net zo hard. Later vertelde de vader dat ze altijd welkom was en het 020-meisje zei dat ze er een familie bij had.

Zo werkt het dus: als je je openstelt blijft er van de vijandschap niets over. Het is allemaal maar een idee.

Nu heb ik een idee voor een programma ontwikkeld, genaamd: “Leiderruil”. De leider van de Hamas draait een week mee in een Israëlisch gezin en Netanjahoe tegelijkertijd in een Palestijns gezin. Zo kunnen we een flink aantal interessante afleveringen maken.

Het Feyenoord-meisje kreeg nog een Ajaxsjaal mee voor haar vader maar die verdween in de vuurkorf.

Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *