Tiny Flowers door Cécile Vázquez via Flickr

Ach ja, wat is geluk.

Geld en geluk. De maatschappij draait alleen om geld en niet om innerlijke ontwikkeling. Maar is er wel een verband tussen geld en geluk? Column door Kalle Brüsewitz.

Laten we het hebben over een paradox die er niet is. Dat lijkt me relevant. Zeker als we het hebben over geld en de functie van geld in onze maatschappij. Laten we het hebben over een verband tussen geld en geluk. Alsof het iets met elkaar te maken zou hebben. Alsof het verkeerd is om geld te hebben of het uit te geven. Alsof het principieel onmogelijk is om een innerlijk rijk mens te zijn als je een taxi moeten nemen om het einde van je oprit te bereiken. Waarom kan je geen goed mens zijn in mooie kleding en een dure auto? Kan je niet echt gelukkig zijn met een glaasje hele dure wijn in je hand?

Natuurlijk is het prettig om te constateren dat dat waar je echt gelukkig van wordt niet perse te koop is met geld, maar toch ken ik genoeg mensen die best heel gelukkig zouden zijn met een beetje meer geld. Ik ken ook mensen die heel ongelukkig zijn terwijl ze ergens dure Chardonnay staan weg te nippen met hun voetjes in een azuurblauw zwembad. En ik ken mensen die in een tent wonen en dat ene kleine geluksmomentje hebben terwijl ze bij zonsondergang hun vers geplukte bloemen voor hun nylon huisje in een leeg conservenblikje zetten en er glimlachend naar kijken.

Geld maakt niet gelukkig. Geen geld ook niet. Omstandigheden maken gelukkig. Gebeurtenissen maken ongelukkig. Levens zijn gelukkig. Levens zijn ongelukkig. Laten we ophouden met het zoeken van tegenstellingen en verbanden die er niet zijn. Geld is geld. Geluk is geluk.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *