70 jaar Freek

Freek de Jonge kan gezien worden als een geweten, soms zelfs nationaal, maar vaak wordt vergeten dat er ook juist veel twijfel in zijn optreden zat.

Twijfel erkennen

Misschien zijn het de recente optredens die er voor hebben gezorgd dat er wat medelijden is ontstaan om Freek de Jonge. Hij kwam niet altijd even goed meer uit zijn woorden en leek een wat in zichzelf gekeerde indruk te maken. Waarschijnlijk is het ook het beeld van de man die een moraal verkondigt dat hem nu parten speelt. Veel mensen die hem dit verwijten lijken nu te glimlachen als deze door hen gedoopte moraalridder het allemaal niet zo goed meer lijkt te weten.

Maar het is niet helemaal terecht. De optredens van Freek de Jonge zijn juist meer dan een poging het eigen gelijk te verkondigen. Misschien heeft hij meer volgelingen om zich heen verzameld dan goed voor hem is geweest (misschien hebben zij zich bovendien zelf wel om hem heen verzameld) waardoor het een vertekend aura krijgt. Vaak lijken zijn morele tirades juist spottend: een woede-uitbarsting van iemand die zo wanhopig op zoek is naar zekerheid dat hij het op een schreeuwen zet. Dat is geen gelijk wat er klinkt, maar twijfel.

Ontmaskering

Het boek Freek, de cultuurkritiek van een komiek door Rob Hartmans wordt besproken door Carel Peeters in de Vrij Nederland. Peeters merkt daar op dat het hem toch zo verbaast dat men tegenwoordig aan verzuurde types denkt als men het over moralisten heeft. Hij wijst juist op de neiging mensen te ontmaskeren die veel moralisten van oudsher hadden. Een fabeltje laten zien voor wat het is. De komedie uitwijzen die achter een serieus verhaal schuil gaat. Het zijn zeker elementen van voorstellingen van Freek de Jonge. Misschien zit er achter de drang anderen te ontmaskeren ook wel die diepere twijfel. Het is misschien jaloezie die de Jonge er toe brengt om anderen van hun zekerheden te beroven.

Het brengt een diepte aan in de voorstellingen van Freek de Jonge die we nu soms wel eens plegen te vergeten. Hij wist het ook niet allemaal. Hij wist daar juist mee te spelen. Hij wist er de draak mee te steken juist door met anderen ook weer de draak te steken. Het zou jammer zijn als we hem nu zouden reduceren tot die man die het allemaal zo goed weet.

Lees het volledige artikel Freek de Jonge en de cultuurkritiek van een komiek van Carel Peeters op de site van Vrij Nederland.

Afbeelding: Piano Piano! via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *