Met inhoud, of zonder (kan dat wel?)

Broer 1: Ik vind dat het goed is om een mening te hebben
Broer 2: Dat vind ik ook.
Broer 1: Heb jij een mening?
Broer 2: Nee. Maar ik probeer zoveel mogelijk meningen te verzamelen, zodat ik er uiteindelijk altijd eentje klaar heb.
Broer 1: Dat is heel goed. Vind ik.

Uit: Niemand In Het Bijzonder door Enne Koens

Laatst deelde iedereen een enquête die de NOS had gepubliceerd met elkaar via social media. Men vond het goed dat de NOS zelf eens ging uitzoeken wat het publiek eigenlijk vond. Dat vond ik een goed idee. Ik hou van enquêtes invullen, want ik geef graag antwoord op dingen, dus ik vulde de enquête in. Hij ging over vluchtelingenproblematiek en het beleid daaromtrent.

De NOS vroeg of ik het goed vond als er komend jaar meer dan 200.000 vluchtelingen in Nederland opgevangen worden. Dat vond ik goed. Daarna vroeg de NOS of ik in een eventueel AZC bij mij in de buurt maximaal 200, 500, 1.000 of meer dan 2.000 vluchtelingen zou willen hebben. Ik vulde 1.000 in. Dat vond ik hypocriet van mijzelf. Het maakt mij niet uit hoeveel vluchtelingen er opgevangen worden, maar bij mij in de buurt liever niet meer dan 1.000. Waarom? Omdat ze fietsen gaan jatten? Omdat ze het straatbeeld veranderen? Omdat ze gaan hangen in de straten? Dat wist ik eigenlijk niet. Ik vulde het op gevoel in. Ik had er geen reden voor, ik deed maar wat. Ik had een inhoudelijke mening nodig.

Een mening zonder reden is de dooddoener van elke discussie. Ik vind dat het goed is om inhoudelijke meningen te verzamelen. Meningen die je kunt gebruiken als je ze nodig hebt. En dan het liefst relevante, genuanceerde meningen. Die vind je niet in één krant, maar in meerdere. Op verschillende fora, in de uiteenlopende comments onder artikelen, verschillende nieuwskanalen, door je te verdiepen, door je te interesseren. Eigenlijk zou iedereen een enquête moeten houden om zijn eigen mening van inhoud te voorzien.

Foto: Rasande Tyskar via Compfight cc

Rinske Bouwman
Rinske Bouwman is schrijver van toneelteksten en verhalen. Daarnaast schildert ze dieren met ongemakken op aanvraag. In haar teksten schrijft ze het liefst over personages die falen en daardoor meer over zichzelf te weten komen. Voor Zinweb.nl schrijft ze vanuit haar liefde voor cultuur,
diversiteit en verwondering over de wereld.
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *