30 oktober – Dag van de Stilte

Zondag 30 oktober 2011 is uitgeroepen tot landelijke Dag van de Stilte. Er worden, verspreid over het land, allerlei activiteiten rond het thema stilte georganiseerd. Ook in Vlaanderen, daar onder de noemer Cult uur van Stilte. Het doel van de jaarlijks terugkerende themadag is om de waarde en werking van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

30 oktober 2011 start van de wintertijd
30 oktober 2011 is als datum gekozen omdat op deze dag in heel Europa de zomertijd in de wintertijd overgaat. We hebben hierdoor één uur ‘extra’, dat we kunnen gebruiken om bewust stil te staan bij het belang van stilte voor onze kwaliteit van leven. 

Waarom is stilte belangrijk?
In onze dynamische maatschappij is er veel drukte en hebben veel mensen het druk. We hebben veel bezigheden en veel keuzemogelijkheden. Maar we hebben van tijd tot tijd ook behoefte aan even niets. Aan rust en stilte, tijd om te ontspannen en onze ervaringen te verwerken. Tijd om te reflecteren op wat we hebben meegemaakt en op wat we écht belangrijk vinden in ons leven. 

Het ervaren van stilte buiten ons en in ons heeft een positief effect op onze psychische en fysieke gezondheid. Er ontstaat ruimte om te luisteren naar onszelf en naar anderen. In stilte ontstaan inspiratie en creativiteit.  Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging. 

Locale initiatieven, initiatiefnemers, aanmelden
Voor het vormgeven van de Dag van de Stilte worden particulieren en organisaties uitgenodigd een stilteactiviteit te organiseren. De activiteiten kunnen kort of lang duren, klein of groot zijn. 

Voorbeelden:

 • een stiltemeditatie
 • een stiltewandeling
 • een schilder- of fotoworkshop rond het thema stilte
 • een stilteviering
 • stiltegedichten lezen of schrijven
 • een stilteconcert
 • een lezing over de gezondheidseffecten van geluid en stilte
 • etc.
 • De activiteiten kunnen buiten of binnen plaatsvinden, zoals in een stiltegebied, in een kerk, moskee of ander spiritueel centrum, op een plein midden in een drukke stad, in een museum, bibliotheek of concertzaal, op het water, onder een boom of bij iemand thuis.

Initiatiefnemers kunnen vanuit verschillende invalshoeken meedoen: natuur en milieu, gezondheid en welzijn, religie en spiritualiteit, opvoeding en onderwijs, sport en recreatie, kunst en cultuur…. 

Initiatiefnemers kunnen hun stilteactiviteiten aanmelden bij de coördinator van hun eigen provincie. De centrale organisatie van de Dag van de Stilte faciliteert en coördineert de locale initiatieven.

Klik hier als je een stilteactiviteit wilt organiseren

Geïnteresseerden kunnen op de website per provincie zien welke activiteiten er georganiseerd zijn en zich via de website hiervoor opgeven. 
Ga naar Events voor een landelijk overzicht van alle activiteiten, of klik rechts bovenaan op deze pagina op je eigen provincie om het regionale aanbod te zien. 

 

Organisatie

De Dag van de Stilte is een initiatief van Stilte.org, een platform van mensen die zich inzetten voor bewustwording van het belang van stilte en stiltebeleving in de samenleving. Een aantal leden van het platform organiseert iedere eerste zondag van de maand op diverse locaties een stiltebijeenkomst. Ook heeft het platform een Stiltekrant uitgebracht. 

 

Stilte.org werkt voor de organisatie van de themadag nauw samen met:

 • Waerbeke, een nationaal erkende sociaal-culturele beweging die zich in Vlaanderen inzet voor het thema stilte, rust en ruimte. www.portaalvanstilte.be
 • IPO stiltebeleidsgroep, een interprovinciale overleggroep die onlangs een stiltebeleidsstuk heeft afgerond in. www.ipo.nl

Comité van Aanbeveling

Op dit moment maken Hella van der Wijst (KRO’s programma De Wandeling), Herman Wijffels (hoogleraar duurzaamheid en co-voorzitter van World Connectors), Thom Breukel (schrijver van de Stilteatlas en Stil Amsterdam) en Joke Hermsen (filosofe en schrijfster van o.a. Stil de Tijd) deel uit van het Comité van Aanbeveling. Binnenkort wordt het Comité van Aanbeveling nog uitgebreid met andere bekende Nederlanders die dit Dag van de Stilteinitiatief van harte ondersteunen.

Meer informatie over de Dag van de Stiltewww.dagvandestilte.nl
dvds@stilte.org 
06 – 5897 1566 
Twitter: @DagvandeStilte / #Stilte2011
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Dag-van-de-Stilte-30-Oktober-2011/228395233853983

Meer informatie over Stilte.org
www.stilte.org
info@stilte.org

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *