2015: een (zwa)armoedig jaar?

Met een gesneuvelde Zorgverzekeringswet, een toenemende armoede en een beschadigd kabinet lijkt 2015 een zwaar jaar te worden.en we toch om?

Het moet er komen

Een weerbarstig kabinet is iets dat iedereen wel kan waarderen. Het wordt echter wat angstaanjagend als daadkracht omslaat in manie. Daar lijkt het op nu de gesneuvelde Zorgverzekeringswet doorgedrukt wordt, ondanks bezwaren in de eerste kamer. RTL Nieuws beschrijft al hoe dit als ondemocratisch gezien kan worden. Het is op z’n minst een gebaar van minachting naar de eerste kamer.

De eerste kamer wordt er mee veroordeeld door het kabinet. Het is zo niet meer een politiek instrument dat door middel van checks and balances democratisch invloed kan uitoefenen. Het wordt zo een façade, leuk als extraatje voor de democratische schijn, maar misbaar als het dwars gaat liggen.

Twijfels over de zorg

Tegelijkertijd neemt de kritiek op de voorgestelde hervormingen alsmaar toe. Het voornemen om verantwoordelijkheden bij kleinere instituten neer te leggen lijkt ingefluisterd door een optimistisch idee. Steeds meer vraagt men zich af of kleinere overheidsorganen deze taak wel op zich kunnen nemen. Worden voortaan besluiten over zorgverlening genomen door ambtenaren? Moeten, aan de andere kant, besluitvormers zich zorgen maken omdat boze burgers ze op meer zaken direct aan kunnen spreken?

Met de kritiek op de voornemens lijkt tegelijkertijd de vastberadenheid van het kabinet toe te nemen. Een vreemde omgekeerd-evenredige samenhang. Het vreemdste is misschien het vertrouwen van het kabinet zelf. Hoe kan een kabinet er zo zeker van zijn dat hun voornemens een heilzame werking zullen hebben?

Toenemende armoede

Men dacht ooit dat armoede verminderd kon worden met bepaalde maatregelen. Dat lijkt echter niet het geval te zijn tot nu toe. Armoede, gedefinieerd naar mensen met een besteedbaar inkomen van 1060 euro per maand of minder, lijkt toe te nemen. Tegelijkertijd blijft het minder zichtbaar omdat “zeuren” een taboe aan het worden is. Armoede wordt zo steeds meer een blinde vlek.

Optimisme en vastberadenheid bepalen zo nog steeds te nemen stappen. Risico van bepaalde maatregelen wordt afgedaan als iets dat per definitie op te lossen valt. Als je maar wilt, kom je er wel uit! Wie over risico begint is een zeurpiet. En armoede, ach ja, als je even niet genoeg geld hebt, nou ja, daar zeur je toch ook niet over? Armoede, daar lachen we toch om?

Lees ook Zo werkt de mogelijke ‘sluiproute’ voor de Zorgwet op de site van RTL Nieuws.
Lees ook Armoe troef sinds de VVD regeert op het Politiek Blog.

Afbeelding: Wiki commons.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *