12 heilige nachten

De 12 heilige nachten, zo worden de twaalf nachten genoemd die volgen op de kerstnacht tot aan drie koningen. De eerste nacht is de nacht van eerste naar tweede kerstdag. De laatste nacht is de nacht van 5 naar 6 januari.

We zien dat de lengte van de dagen rond kerst een aantal dagen lang vrijwel constant blijft. Net alsof de zon even op de plaats rust houdt, een tijd van bezinning.In deze stilte dagen zijn de aarde krachten naar binnen gericht waardoor de krachten uit het universum zich beter met ons kunnen verbinden.
Je kunt deze periode bewust beleven door aandacht te geven aan je dromen. De droom van eerste op tweede kerstnacht geeft je inzicht voor de maand januari. De volgende nacht geeft je inzicht voor februari en dat gaat zo door tot de nacht van 5 op 6 januari voor december. De 12 heilige nachten kennen hun oorsprong uit verschillende bronnen.

Het Germaanse volk
De Germanen vierden de periode van de 12 heilige nachten door het werk 12 dagen stil te leggen. Ze verbonden zich heel bewust met de natuur en gingen daarmee op zoek naar voortekenen voor het nieuwe jaar.

Antroposofie
Rudolf Steiner zegt over deze periode: Dit is de tijd dat de grootste duisternis zich onmiddellijk na de zonnewende over de aarde verspreid. De Zon komt heel langzaam in beeld, er is stilte.

Christendom
Vanuit het christendom werd de periode van de 12 heilige nachten gezien als de tijd dat de drie koningen nodig hadden om het Kind te vinden. Nadat de drie koningen de ster gezien hadden waren zij 12 dagen op weg. Een reis van uit het donker naar het licht (de ster). In de eerste Christelijke gemeenten werd de geboorte van Christus gevierd op het Driekoningenfeest. De drie Koningen, ook wel de drie Wijzen genoemd, komen door hun tocht achter de ster tot inzicht. Doelgericht gaan ze op pad. Ze nemen geschenken mee. Als ze dan bij het kind geweest zijn gaan ze via een andere weg terug. Door de ontmoeting met het licht zijn ze ‘anders geworden’.

De 12 heilige nachten vallen precies in een periode van 12 weken met als stralend middelpunt de heilige kerstnacht. Deze periode van 12 weken begint bij het eerste Lichtfeest in de herfst: Sint Maarten en duurt tot aan het laatste Lichtfeest: Maria Lichtmis. Deze tijd begint met het voorzichtige stille lichtje van Sint Maarten op 11 november, gaat groeien in de vier weken van de adventstijd en heeft het hoogtepunt met Kerst, waarna de intensiteit weer afneemt in het nieuwe jaar en we de laatste lichtjes opbranden op 2 februari met Maria Lichtmis. 

Astrologie
Van uit de astrologie vormen de 12 heilige nachten/dagen de dagen die ons zonnejaar van 365 dagen aan laat sluiten op het maanjaar van twaalf maanden. De tijd van volle maan tot volle maan bedraagt 29,5 dagen. Twaalf maal 29,5 is 354. Het verschil van die dagen werd gezien als restdagen, als extra tijd, tijd voor bezinning, tijd om even stil te staan.

Natuur
In ons deel van de wereld is de natuur tijdens de 12 heilige nachten op zijn stilst. Alle bladeren zijn van de bomen verdwenen, de bolletjes komen nog net niet uit de grond. Dieren gaan voor een winterslaap. Soms mogen we ook de serene stilte ervaren van de sneeuw. Door de weersomstandigheden trekken we ons terug in onze huizen. Het zijn de kortste dagen en de langste nachten van het jaar.

Hoe te werken met je dromen?
De periode van de 12 heilige nachten kun je beleven door heel bewust met je dromen bezig te zijn. Een aantal tips die helpen om je dromen te onthouden:
1. Zeg de volgende affirmatie tegen jezelf voor dat je gaat slapen: Ik onthoud de droom die ik vannacht krijg.
2. Probeer rustig wakker te worden. Beweeg niet en roep de droom op. Als je schrikt van een harde wekker ben je vaak je droom al kwijt. Doe niet gelijk fel licht aan. Probeer in het schemer te schrijven. Je kunt ook in het donker schrijven, dan schrijf je steekwoorden op en werk je later bij daglicht de droom verder uit.
3. Je kunt een voice recorder gebruiken om de droom gelijk in te spreken of je kunt je droom delen indien mogelijk met je partner .

Als je aan deze workshop gaat deelnemen, probeer dan je droom in een paar kernwoorden samen te vatten zodat je deze tekst in de jaarkalender kan opnemen. Voor uitgebreidere informatie kijk je dan door het jaar heen in je dromenaantekeningen.
Voor meer informatie over de 12 heilige nachten www.de-weg-van-de-sjamaan.nl/boek.htm

Bron: site

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *